Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Το Δημοτικό Σχολείο

Το σχολείο στην τωρινή του μορφή
Το κτίριο που στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο Φυλιαδώνας χτίστηκε το 1930, όπως τα περισσότερα Δημοτικά Σχολεία των χωριών, από την τελευταία κυβέρνηση Βενιζέλου με υπουργό παιδείας των Γ. Παπανδρέου. Μέχρι τότε το Δημοτικό Σχολείο
λειτουργούσε στην αρχή στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και σε ιδιωτικά κτίρια.

Προσθήκη λεζάντας
 Η ανέγερση του Σχολείου έγινε στο συγκεκριμένο χώρο μετά από παραχωρήσει οικοπέδου των οικογενειών Δροσοπούλου και Ματίκα , γιατί αρχικά προοριζόταν να χτιστεί εκτός οικισμού στην περιοχή κοντά στους Αγίους Θεοδώρους. Στο χτίσιμο του χρησιμοποιήθηκε ντόπια πέτρα που μεγάλο μέρος της εξορύχτηκε από νταμάρι που βρισκόταν στο πίσω προαύλιο του Σχολείου. Το κτίριο αποτελείται από 3 αίθουσες διδασκαλίας και ένα γραφείο δασκάλων.

Αίθουσα διδασκαλίας
 Η συντήρηση του κτιρίου αρχικά γινόταν από εισφορές της κοινότητας και των μαθητών και αργότερα από χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου. Είχε παραχωρηθεί από την κοινότητα και κάποιο κτήμα για εκμετάλλευση και κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του αλλά χωρίς συμβολαιογραφική πράξη και έτσι με τον αναδασμό του 1965 το κτήμα αυτό διανεμήθηκε στους κατοίκους του χωριού.

 Κατά καιρούς έγιναν επισκευές στο κτίριο που δεν αφορούσαν όμως τη στατικότητα του, αφού άντεξε και τον σεισμό του 1954 και του 1981. Τελευταία επέμβαση ήταν η ανάδειξη του πέτρινου στοιχείου μετά από απόξεση των πρόσθετων σοβάδων, την ανέγερση στον προαύλιο χώρο του πέτρινου κτιρίου που στεγάζεται καφενείο του χωριού και την ανέγερση τουαλετών επί προέδρου Τοπικού Συμβουλίου Σπύρου Μπαικούση.

 Η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου διεκόπη τα σχολικά έτη 1947-48 και 1948-49 λόγω του εμφυλίου πολέμου και πολλοί μαθητές όπως προκύπτει από το αρχείο του Σχολείου γράφτηκαν σε σχολεία της Λαμίας. Το σχολικό έτος 1996-1997 ήταν η χρονιά που σταμάτησε οριστικά η λειτουργία του, αφού δεν υπήρχαν πλέον μαθητές και όσοι τυχόν νέοι μαθητές υπάρξουν παρακολουθούν μαθήματα στο Δημοτικό Σχολείο Δομοκού.


πηγή: Σπύρος Μπαικούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου